Το Πάσχα έφτασε και τα έθιμα ανά τόπο δίνουν στην ατμόσφαιρα την εορταστική της υπόσταση. Μια εορτή βαθιά κατανυκτική με τη κορύφωση της το Μεγάλο Σάββατο και την Ανάσταση του Θεανθρώπου.
Τα βαμμένα αυγά, τα πασχαλινά κουλούρια και τσουρέκια, το σούβλισμα του οβελία, το τσούγκρισμα των βαμμένων αυγών όπως ακόμα η καθαριότητα των σπιτιών και η επίσκεψη του νονού είναι μερικά από τα καθιερωμένα έθιμα της Πασχαλινής εορτής. Ας δούμε όμως αναλυτικά κάποια από τα έθιμα που λαμβάνουν χώρα τις μέρες του Πάσχα.

Αερόστατα στο Λεωνίδιο
Το βράδυ της Ανάστασης τηρείται το έθιμο των αερόστατων. Η δημιουργία των φαναριών ξεκινά εβδομάδες πριν το Πάσχα. Μισή ώρα μετά το «Χριστός Ανέστη», ο ουρανός γεμίζει με πολύχρωμα φαναράκια.

Οι Κερκυραϊκοί Μπότηδες
Όποιος έχει επισκεφτεί την Κέρκυρα την Περίοδο του Πάσχα, σίγουρα έχει μείνει άφωνος. Οι Κερκυραϊκοί Μπότηδες είναι κανάτια γεμάτα με νερό που τα πετούν από τα μπαλκόνια στα καντούνια ,με την φιλαρμονική του Δήμου να χαρίζει στην ατμόσφαιρα τον εύθυμο χαρακτήρα της Ανάστασης Του Χριστού. Αξίζει να αναφέρουμε ότι λίγο πριν στη εκκλησία της Παναγίας των Ξένων δημιουργούν τεχνητό σεισμό σύμφωνα με εκείνον που αναφέρει η Βίβλος στον τάφο του Χριστού.

Ρουκετομανία στο Βροντάδο
Ένα εξαιρετικό έθιμο που κυριολεκτικά κάνει τη νύχτα της Ανάστασης στη Χίο μέρα. Το έθιμο κρατεί επί Τουρκοκρατίας με τους Έλληνες να θέλουν να δείξουν στους Τούρκους πως γιορτάζουν την Ανάσταση.
Στο χωριό Βροντάδο αναβιώνει αυτό το έθιμο με τις ενορίες να προετοιμάζονται από καιρό για την ανταλλαγή ρουκετών.

Σαϊτοπόλεμος στην Καλαμάτα
Σύμφωνα με την παράδοση, οι Μεσσήνιοι χρησιμοποίησαν τις σαΐτες για να αναχαιτίσουν το ιππικό των Τούρκων. Οι σαΐτολόγοι προετοιμάζονται όλον τον χρόνο για εκείνη την ημέρα. Ετοιμάζουν τα χαρμάνια και γεμίζουν τους χαρτονένιους σωλήνες που θα σκάσουν την Κυριακή του Πάσχα.
Με το σύνθημα της έναρξης οι σαΐτες ανάβουν και το πλήθος ενθουσιάζεται από το μεγαλείο του θεάματος! Το έθιμο παλαιότερα αναβίωνε στο δημοτικό στάδιο του Μεσσηνιακού, όμως τα τελευταία χρόνια γίνεται στη Δυτική Παραλία (Παλιά Σφαγεία).

Το σίγουρο είναι πως όπου και να πάτε ότι και να κάνετε το ψητό αρνί, η μαγειρίτσα και τα βαμμένα αυγά έχουν την τιμητική τους. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα σε όλους!!!

Δείτε επίσης...